EERSTE COMMUNIE

De eerste heilige communie, of kortweg eerste communie, is in de Rooms-Katholieke Kerk de feestelijke gelegenheid dat iemand voor het eerst nadert tot de eucharistie.

"Dit is Jezus,
jouw vriend!"

De eerste communie maakt deel uit van de initiatiesacramenten (doopsel, eucharistie en vormsel) en dient voorafgegaan te worden van de eerste biecht.

In de Katholieke Kerk nemen de kinderen doorgaans deel aan de eerste communie wanneer ze tot de jaren van verstand zijn gekomen (ongeveer 6 tot 7 jaar). Dit gebeurt na een voorbereidingstijd, waarbij de kinderen op school of op de parochie catechese krijgen, bijvoorbeeld over Kerk, sacramenten, over Jezus en de eucharistie.

Men kan natuurlijk ook op latere leeftijd voor het eerst tot de eucharistie naderen. Bij de doop van een volwassene worden de sacramenten doop, vormsel en eerste communie direct achter elkaar in één mis uitgereikt.

De eerste communicanten (2019) van de Sint-Bavoparochie op hun feest.

SINT-BAVOKERK

Zaterdag 27/04/2019