140 jaar Sint-Bavo - Mediatheek

Een stukje Lauws erfgoed.Tijdens het feestweekend kregen de bezoekers de gelegenheid om heel wat filmpjes uit het Lauwse filmarchief te bekijken. We mogen er hier enkele online delen.   Met onze beste dank aan de cameramannen en -vrouwen van weleer, de acteurs, de editors, ...

Geniet ervan!

Het beeldmateriaal op deze pagina mogen wij uitzonderlijk online zetten met toestemming van de eigenaars. Mogen we u er u op wijzen dat u, indien u deze beelden wenst te gebruiken, u best ook om hun toestemming vraagt.Feest bij de brandweer

Op 27 juli 1960 was er een groot brandweercongres in Lauwe. Verschillende korpsen uit alle hoeken waren aanwezig. Dit filmpje (zonder geluid) is daar een mooie verslaggeving van.

Camera: Onbekend

Bewerking: Een kortfim restored by Jeansmovies 2019


De leurder

Op de kap van de goedgelovige Lauwenaar verdient de Leurder heel veel geld.

Productie: Anias Callewaert en Bernard Lemant

Acteurs: Roland Vandeplassche, Nadia Decroix, Carine Deman, Noël Dusquesne, Roger Carrein, Anias Callewaert, Eric Lemant en Magda Duhamel.


Bij ons rond een nieuw kerkje

Deze documentairefilm is een realisatie van de familie Callewaert-Decorte. Het vertelt over de bouw van de Verrijzeniskerk en in de rand daarvan over het samenleven in de Statiewijk te Lauwe.

Productie: Anias Callewaert


Ons nieuw uniform

Van 1846-1973 had de muziekmaatschappij Sint-Cecilia hetzelfde uniform. In 1973 werd gekozen voor een nieuwe, modernere uitvoering. Alleen de kepi met de weelderige witte pluim werd behouden. Het muziek werd dan ook vaak benoemd als "het muziek van de witte pluimen'.

Productie: Anias Callewaert


Heilig Hartstoet 1927 en 1977

In 1927 werd een beeld geplaatst op de hoek van de Wevelgemstraat en de Kortrijkstraat, toegewijd aan het Heilig Hart van Christus. Dit werd in Lauwe gevierd met een heuse stoet. Dit werd in 1977 herhaald.  Deze fotomontage is daar een blije getuige van.

Montage: Sandrine Pattyn


Lauwe, halfweg de jaren '70

Het Lauwe van halfweg de jaren '70 in beeld gebracht door Alain Declercq. Pure nostalgie en herinneringen aan de tijd van toen.

Montage: Alain Declercq


Willem Vermanderestoet - Lauwe (11 juli 1982)

In een tijd dat het ereburgerschap misschien nog niet de mode was, waren de Lauwenaars toch maar heel fier op hun Lauwse Bard. Willem Vermandere werd geëerd met een stoet op 11 juli 1982.

Camerawerk: Alain Declercq

De muziek in deze film behoort toe aan de artiest, Willem Vermandere, zelf. Deze beelden mogen dan ook op geen enkele wijze gebruikt worden om opbrengsten te genereren.


Lauwe in 1976

Een uniek beeldverslag van de gemeente Lauwe in 1976. 

Een film van: Anias Callewaert


Feestelijke Eucharistievering 140 jaar Sint-Bavo

140 jaar Sint-Bavo, dat moest en zou gevierd worden. Dit videoverslag neemt je mee naar de plechtige eucharistieviering met Valkeniers, klaroenen, koor, relikwie, ...

Camerawerk: Patrick Bultynck


Sint-Bavokerk in beeld

Naar aanleiding van de 140ste verjaardag werd de kerk eens anders in beeld gebracht. Beelden onder andere met een drone gemaakt.

Dit werk maakte deel uit van een powerpoint die in de kerk werd getoond.
(OPGELET: bestand van 880 MB)


Impressies van de Sint-Bavokerk

Naar aanleiding van de 140ste verjaardag werd de kerk eens anders in beeld gebracht, onder meer door de leden van Digitaal zien Lauwe. Dit is hun impressie.

Fotowerk: Digitaal Zien Lauwe

Dit werk maakte deel uit van een powerpoint die in de kerk werd getoond.
(OPGELET: bestand van 880 MB)